perjantai 3. elokuuta 2018

Vuoden 2018 haaste Xtreme triathlon Janosik




Xtreme triathlon Janosik Slovakiassa kuuluu samaan kilpailusarjaan kuin Extreme triathlon Celtman viime vuonna eli kuuluu Xtriworld tour sarjaan. Janosik poikkeaa hyvinkin paljon Skotlannissa järjestettävästä Celtmanista ja vaikuttaa erittäin haasteelliselta.

Kilpailu alkaa 1.9 perjantain ja lauantain välisenä yönä. Uinti 3.8 km, pyöräily 189 km ja juoksu 42 km eli kilpailun kulku vaikuttaa hyvin pitkälle samanlaiselta, kuin normaali täyden matkan triathlonkilpailu, mutta kilpailuun sisältyy asioita, mitkä tekevät siitä Extremeä. Extremeä tässä kilpailussa on pimeys, jyrkät nousut, omahuoltoisuus ja tuntemattomuus.



Matka kahden huoltajan kanssa alkaa kilpailuviikolla. Lento on Puolan Krakovaan, josta siirrymme vuokra-autolla Slovakian puolelle Nomestovoon majoitukseen. Seuraavana päivänä tutustumme pyöräreittiin ja siirrymme seuraavaan majoitukseen Terchovaan lähelle kilpailukeskusta, joka sijaitsee Boboty Hotellissa. Perjantaina alkaa ilmoittautuminen, kisainfo ja valmistautuminen kilpailuun. Illalla siirrymme kohti uintipaikkaa Nomestovoon. Sieltä kaikki alkaa ja loppuu noin 20 tunnin jälkeen. Huollolla on tärkeä rooli kilpailussa.



Uinti osuus 3.8 km alkaa siis puolelta öin 1.9. Uinti uidaan täysin pimeässä ja jokaisella kilpailijalla on valotikku ja uintipoiju mukana matkalla. Kokemusta pimeässä uimisesta ei järin paljoa ole, mutta oletan sen olevan haastavaa. Varsinkin, jos järvelle kertyy aallokkoa tai usvaa. Silloin suunnistaminen on todella vaikeaa. Uintimatkaa kertyy helposti lisää pimeässä, oikean valon löytäminen pimeässä on hankalaa. Pitää valita kirkaslinssiset uimalasit.



Pyöräily 189 km on kova haaste ja pimeys ei tee siitä helppoa. Arvioin lähteväni T1 vaihtopaikalta klo 01.30 viimeistään eli joudun ajamaan pimeässä noin 4 ½ tuntia. Pyörän pitää olla normaali maantiepyörä, sillä triathlonpyörä on kielletty kilpailussa. Pyörässä pitää olla kirkas etuvalo ja takana vilkkuva punainen valo. Profiilikiekkoja ei suositella käyttämään ja mukaan pyydetään ottamaan riittävästi vararenkaita. Järjestäjä kehuu reittiä nopeaksi ja helpoksi. Reitillä on kuitenkin 12 nousua, joista lyhkäisin on 500 m ja pisin 4 km. Nousujen maksimijyrkkyys on 12 % ja joku lyhyt pätkä 17%. Pimeys ja tuntematon pimeä tie ei anna sitä rentoutta laskea kovaa pyörällä alamäkiin mikä tutulla ja valoisalla tiellä on. Tienpinta voi olla myös liukkaampi yöllä kosteammalla kuin päivällä kuivemmalla. Haastetta löytyy pyöräilyosuudellakin niin kilpailijalle kuin huollollekin.



Juoksu 42.2 km on polkujuoksumaraton. Tämän juoksen huoltajan kanssa yhdessä. Kannamme mukanamme oman huollon ja pakolliset varusteet. Reppu sisältää: vähintään 1 litran juomaa, 2 energiapatukkaa, tuulen ja säänkestävän takin, urheilukerraston pitkähihaisen paidan ja housut, puffan, hanskat, otsalampun ja varaparistot, avaruushuovan. Juoksureitille nousua tulee 3200 metriä ja ajat juoksulle ovat olleet 6 1/2 – 10 ½ tuntia eli saamme varautua pitkään haastavaan päivään. Autoileva huoltaja siirtyy autolla edellämme aina lähemmäksi maalia. Maali on korkean vuoren päällä. Sieltä pääsemme hissillä alas ja majoitukseen huoltamaan itseämme.







Päivälle tulee pituutta ja koko tiimiltä vaaditaan kestävyyttä sekä tarkkuutta. Kilpailun täytyy olla kova, koska osallistujamäärä on kaventunut aika pieneksi. Kilpailusta on ollut vähän tietoa saatavilla ja suunnittelu on ollut hankalaa. Olemme ilmeisesti ensimmäinen suomalainen kilpailutiimi Janosikissa. Lähdemme hakemaan nyt tietoa ja kokemusta. Haasteet ovat tämän lajin suola ja luulenpa että nyt on todella kova haaste edessä. Eipä siinä, näillä mennään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti