perjantai 17. kesäkuuta 2016

Finntriathlon 2016 Vanajanlinna, KKS

Lähdin kerää koko sarjan ensimmäiseen kilpailuun Vanajanlinnaan nukkumatta silmäystäkään. Ilta ja alkuyö meni pakkaillessa ja vaimoa odotellessa. Hän oli työmatkalla Tanskassa ja tuli kotiin vasta kello 2 aikaan yöllä. Meidän tarkoituksena oli käydä Vanajanlinnan kilpailussa ja lähteä kilpailun jälkeen välittömästi minilomalle Tallinnaan. Vanajanlinna oli sprinttikilpailu: uintia 750 m, pyöräilyä 20 km ja juoksua 5 km. Tämä kilpailu oli minun ensimmäinen sprinttikilpailuni.

Kilpailu ei tulisi olemaan fyysisesti kauhean rankka. Auton lämpömittari näytti pihasta lähtiessä nollaa astetta, mikä latisti hieman tunnelmaa.

Kilpailuraportti

 Uinti, 750 m


 Lähtöryhmäni oli ensimmäinen. Aurinko oli alkanut lämmittämään ilmaa ja lämpötila oli noussut jo 7 asteeseen. Kova tuuli teki kelistä kuitenkin hieman epämukavan. Tuuli oli myös sekoittanut pintaveden ja muun vesimassan. Astuessani Katumajärven kirkkaaseen veteen lämmittelemään vesi oli hieman yli 15 asteista. Laskin märkäpuvun kaula-aukosta vettä puvun sisään ja upotin kasvot veteen. Lähdin kauhomaan ensimmäistä poijua kohti. Uituani vähän aikaa järvessä ei vesi enää tuntunut kylmältä. Olin valmis kilpailuun.

Lähtötorven äänestä joukko lähti liikkeelle. Päätin lähteä ulkoreunaa välttääkseni ruuhkaa, mutta aivan turhaan. Tilaa olisi ollut vaikka muille jakaa ja uin selvästi pidemmän matkan, koska menin kaukaa poijujen ulkopuolelta. Vesi tuntui ihan miellyttävältä. Yhdessä kohdassa joku uimari tuli eteeni ja löi vahingossa kädellään suoraan nenään. Tunsin verenmakua suussani, mutta en huomannut verta rinnuksillani rantaan noustessani. Juoksin vaihtopaikkaa kohti ja riisuin samalla märkäpuvun yläosaa päältäni. Uintiosuuden loppuaika oli 00:14:49. Uinti ei mennyt hyvin.

T1, ensimmäinen vaihto

Saavuin vaihtopaikalle vaihtamaan pyöräilyvarusteita. Olin jo saanut riisuttua märkäpuvun yläosan matkalla. Vaihtopaikalla yritin kiskoa märkäpuvun lahkeita irti jaloistani, mutta lahkeet eivät meinanneet lähteä millään jaloista irti. Lopulta sain puvun päältäni. Laitoin pyöräilykengät jalkaan, kypärän päähän ja nappasin pyörän telineestä. Juoksin vaihtoalueen päähän, paikalle missä sai nousta pyörän päälle. Vaihto oli mennyt huonosti. Aikaa vaihtoon oli mennyt 00:03:52.

 Pyöräily, 20 km

Nousin pyörän selkään ja kengän klossit napsahtivat polkimiin kiinni. Yleisöä oli ympärillä ihan hienosti ja pyöräilyreitti oli selkeästi merkitty. Oli hienoa lähteä polkemaan, kun aurinko paistoi ja yritti lämmittää keliä. Kilpailu oli peesivapaa, eli tällä kertaa pyöräilyssä sai ajaa toisten imussa. Olin poistanut lepuuttajat, koska en niitä muillakaan nähnyt. Nyt ajattelin lyödä itseni jonkun kantaan kiinni. Sellaisen, jolla olisi sopiva vauhti minulle.

Jostain syystä jalat eivät pelanneet kunnolla, reidet tuntuivat tukkoisilta. Tuuli ei ollut kovinkaan häiritsevä tekijä, mutta reidet olivat todella raskaat. Menin ensimmäisen kierroksen tunnustellen jalkojen tilaa. Sitten takaani lähti ryhmä ohi ja lähdin heidän kantaansa kiinni. Otin ison riskin. Mietin, että mitenkähän tässä käy, kun lähden ajamaan isommilla tehoilla ryhmän mukana? Alku oli mennyt huonosti, joten riski kannatti ottaa.

 Oli upeaa ajaa tätä peesivapaata kilpailua. Reitti oli nopea ja ryhmä missä ajoin oli todella kovavauhtinen. Jalat alkoivat lämmetä vasta viimeisellä kierroksella. Ryhmään tuli muutamia pyöräilijöitä lisää ja vauhti oli hyvä vaihtoon asti. Hyppäsin pyörän päältä pois ja lähdin juoksemaan kohti vaihtopaikkaa. Pyöräily meni loppujen lopuksi ihan hyvin ja alun tukkoisuus hävisi, kun antoi hieman enemmän ärsykettä reisiin. Pyöräilyaika oli 00:35:16 ja keskinopeus 34.0 km/h.

 T2, toinen vaihto

 Juoksin pyörän kanssa oman vaihtopaikan kohdalleni, joka oli parkkipaikan liikennemerkin kohdalla. Niin ainakin luulin. Laiton pyörän telineeseen ja katsoin varustelaatikkoon. Huomasin välittömästi, että en ollut omalla paikallani. Olin tullut yhden telineen liian kauaksi omasta telineestä. Nostin pyörää ja se oli takertunut kahvoistaan telineeseen. Tempaisin pyörän irti ja löysin oman paikkani turhan hölmöilyn jälkeen. Laitoin pyöräilykengät ja kypärän laatikkoon. Laittaessani juoksukenkiä jalkaan huomasin, että varpaat olivat tunnottomat kylmän takia eivätkä jalat meinanneet mennä kenkiin. Lopulta pääsin juoksemaan pois vaihtoalueelta. Vaihtoaika oli 00:02:14. Toinen vaihto meni myös huonosti.

Viimeinen rutistus ennen maaliviivaa


 Juoksuosuus

 Lähdin juoksuosuudelle tunnottomilla varpailla ja huono vaihto mielessä. Reitti oli 2 x 2,5 km, komeaa rantapolkua. Oli outoa juosta, kun päkiöistä eteenpäin ei ollut tuntoa. Alkoi ihan naurattaa se varpaattomuus.

Alku oli hieman takkuista menoa, mutta nopeasti löysin hyvän kadenssin ja rentouden juoksuun. Juoksutyylini ei ole oppikirjasta, mutta tunnen sen, kun saan juoksun kulkemaan. Oli mukavaa katsella muidenkin kilpailijoiden menoa. Muutamat kilpailijat juoksivat todella lennokkaalla askeleella ja osa hitaammin lyhkäisemmällä askeleella. Itse olin varmaan jossain siellä välillä. Toisella kierroksella lisäsin hieman vauhtia kun voimia tuntui olevan. Maaliin saavuin juoksuajan ollessa 00:23:13 eli juoksuvauhti oli 4:38 min/km.

 Yhteenveto

 Kilpailuun olisi voinut lähteä paremmin valmistautuneena. Nyt ei vain ollut mahdollisuutta siihen. Olen lähtenyt väsyneenä paljon kovempiin tapahtumiin ja väsymys ei vaikuta menemiseen. Tarkkaavaisuus kuitenkin kärsii. Vaihtoaikoihin pitää saada selkeä parannus tulevissa sprinttikilpailuissa. Uinti on saatava myös paremmaksi ja linjat suoremmiksi. Pyöräily ja juoksu olivat tässä kilpailussa ihan hyviä.

Tästä on Köllikkaukon hyvä jatkaa. Laitetaan tämä kilpailu kansioon otsikolla ”maksettu harjoitus”. Loppuajaksi kelloon tuli 01:19:27. Oman sarjan 8 / 36.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti