keskiviikko 16. joulukuuta 2015

5. viikko ja vähän seuraavaa

Vinokuorma

Viime viikko oli raskas ja vieläkin on iso vaihde päällä. Olen juossut ja uinut sekä pyöräillyt. Pyöräily on ollut tosin siirtymistä paikasta toiseen, koska vanha autoni on tyttären käytössä. Pitää yrittää auttaa opiskelijaa jollain tavalla, kun linja-auton aikataulut eivät käyneet opintojen kanssa. Ostinkin syksyllä vielä vanhemman auton tätä tilannetta ennakoiden, mutta taitoni ja rahani eivät riittäneet sen korjaamiseen. Nyt se seisoo pihassa ja odottaa kunnostusta sekä leimalle vientiä. Aina ei voi kuitenkaan voittaa. Pitää ajatella positiivisesti, vaikka välillä tie nousee pystyyn. Aina on ollut keinot ongelmiin, toistaiseksi..

Olen aikatauluttanut menojani ja yrittänyt pitää ne, että treenit onnistuisivat. Nyt joulu alla tulee kuitenkin niin paljon muuttujia. Tuntuu että mikään ei onnistu. Lisäksi keksin uuden termin urheiluun, joka on varmaan omana terminään jossain valmentajan käsikirjassa. Se sana on jo tuttu sähköasentajille eli vinokuorma. Vinokuorma sähköalalla kuormittaa yhtä vaihdetta liikaa ja systeemi kaatuu.

Vinokuorma urheilussa on tehokas rasitus, joka ei ole harjoitusohjelmassa, mutta se kuuluu päivän fyysiseen ja henkiseen kuormitukseen väkisin. Et voi välttää vinokuormaa, vaan se on pakko tehdä. Se kuuluu arkeen ja elämääsi sinä päivänä. Vinokuorma voi olla siis myös psyykkistä, vireystilaa syövää rasitusta. Se voi olla myös molempaa, fyysistä ja psyykeä kuormittavaa rasitusta. Yhdistettynä se on raskainta. Se voi masentaa, ärsyttää ja pilata päivän. Varsinkin, jos yrittää olla liian täsmällinen ja tarkka.

Kannattaa siis tunnistaa vinokuorma ja pitää välipäivä. Kuten jo aikaisemmin sanoin: voimakas vinokuorma kaataa järjestelmän eli polttaa sulakkeen. Silloin loppuu niin sanottu hyvä meininki ja kroppa ei kehity. Itse tarvitsen kovassa rasituksessa riittävästi lepoa. Vinokuormastakin saa treeniä, jos sen osaa sovittaa ohjelmaan.

Treenit menivät hienosti niinä päivinä, joina pääsin treenaamaan. Parasta oli taas jutut uimahallin saunassa salibandy naisten finaalipäivän jälkeen. Keskustelu kiteytyi pelin rangaistuslaukauskilpailuun. Siirtyikö pallo ilmaveivissä taaksepäin vai ei? Toinen aihe oli Pariisin ilmastosopimus. Kaikki kehuivat sitä ja itsekin yhdyin mielipiteisiin. Ajatuksia tuli myös siitä, miten sopimukset pitävät ja alkaako syyttely kuka rikkoi sopimusta. Hienoja keskusteluja ja päivän piristyksiä.


Sunnuntai jäi mieleen tässä kaiken ”sumun” ja kiireen keskellä. Kävin nollaamassa kehoa ja miettimässä pitkällä juoksulenkillä. Juoksu kulki todella hyvin ja tuttuja näkyi matkalla. Pysähdyin kerran juttelemaankin jäähallin kohdalla Tomin kanssa. Juoksu oli todellakin rentoa ja helppoa. Matkaakin kertyi yli 23 km. Oli hienoa lähteä iltavuoroon pyörällä. Iltavuoro muodostui kuitenkin vinokuormapäiväksi ja fyysinen sekä psyykkinen rasitus oli tapissaan. Kilometrejä tuli pelkästä kävelystä kiitettävästi. Yläkroppaan kohdistunut rasitus oli kiitettävällä tasolla ja moniongelmien ratkaisut tyhjensivät pään 23.00 mennessä aika tehokkaasti. Sunnuntain kohdalle sain todella kovan treenin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti