torstai 17. maaliskuuta 2016

Viikko 11. – Pähkäilyä, treenejä

Viime viikko oli kiireinen ja rankka. Vinokuormaa tuli monelta suunnalta ja harjoitteluun ei ollut niin paljon aikaa ja voimia kuin olisi pitänyt. (Vinokuorma on keksimäni nimike fyysiselle muulle tekemiselle kuin treenaaminen. Esim. 8 tuntia lumitöitä täyttää hyvin vinokuorman määritteen.) Treenien koventuessa aika on jäänyt melko tiukalle ja kunnolliseen lihashuoltoon tai muuhun ei jää paljoa hetkiä. Nukkuminen on ollut myös vähäistä. Ratkaistakseni tämän ongelmaan yritän opetella uuden unirytmin aamuvuorojen ajaksi. On kuitenkin hankalaa mennä nukkumaan, jos ei väsytä heti treenin jälkeen.
Olen yrittänyt hakea tehoja kaikkiin kolmeen lajiin ja se tuntuu heti palautumisajassa. Onko se tottumattomuutta ja tottuuko kroppa näihin tehotreeneihin pian? Se on kysymys, mikä pyörii päässä seuraavana päivänä, kun on hiton väsynyt kovasta harjoitteesta. Pelottaa, että vetää itsensä ylikuntoon tai saa jonkun rasitusvamman. Nyt vedetään niin sanotusti limiiteillä. Olen huomannut, että kehitystäkin tulee, joten on vaan luettava kroppaa tarkasti. Yrittää huoltaa lihaksia, syödä oikein ja levätä. On myös ymmärrettävä pitää välipäivä, jos on oikeasti väsynyt olo. Kokemus on opettanut, että tyhmästä päästä kärsii koko kroppa, jos ei kuuntele sen antamia merkkejä. Kokemus on myös opettanut, että välillä pitää mennä omien mukavuusalueiden ulkopuolelle. Hitonmoista tasapainottelua.. No guts no glory!

Vuoden 2014 triathlonin aloitusta ja muuta miettien

Aloin miettimään reilun vuoden takaisia asioita. Hetkeä, jolloin tein päätöksen aloittaa lajin, jota olen pitänyt yli-ihmisten lajina. Matkalla olen kuitenkin huomannut, että ei tarvitse olla yli-ihminen, vaan määrätietoinen ja sisukas.
Ensimmäinen päiväkirjamerkintä ajoittuu triathlonin aloitukseen 10.11.2014. Vuoden 2014 loppuun sain 102,19 km juoksua ja 7,25 km uintia. Pyörällä en ollut ajanut kahden ensimmäisen kuukauden aikana sisällä tai ulkona metriäkään. Joulukuun loppu ja tammikuun alku 2015 meni parannellessa kantapään luupiikkiä. Onneksi sain siihen juoksufoorumilta hyvät ohjeet hoitaa se pois. Lääkärissä meinattiin laittaa kortisonipiikki ja toinen lääkäri oli valmis leikkaamaan kantapään. 14.1.2015 pääsin treenaamaan buranan voimalla ja silti aamuisin tuska oli kova, kun nousin sängystä. Sain kuitenkin hoidettua kantapään kuntoon.
Mietin sitä, montako päivää kesti, kun sain suoritettua ensimmäisen perusmatkan triathlonkisan Vierumäellä. Minulta se vaati 237 päivää ja kilpailu tuntui yllättävän helpolta. Joroisten puolimatkan kilpailuun piti lähteä hattu kourassa. Takana oli 251 päivää aloituksesta. Seuraava oli sitten tämä kovin haasteeni Lahden täydenmatkan SM-kisat 1.8.2015. Sain homman pakettiin alle tavoiteaikani ja taakse oli jäänyt 264 päivää aloituksesta.
Täytyy sanoa, että omaa suoritustani en pitänyt kovin hyvänä, mistä lie tämä johtui. Olen vain Köllikkäukko, joka nauttii itsensä rääkkäämisestä ja haasteiden hakemisesta. Aloitin ehkä tämän kilpailun jälkeen herättelemään ajatusta Lanzaroten Ironman kilpailusta 2016. Tuntuisiko sen kilpailun läpivienti erilaiselta? Ehkä se kova harjoittelu ja täydenmatkan maaliin vienti, vaatii palkinnoksi muuta kuin yhden T-paidan. Olisi hienoa saapua maaliin, kun yleisö huutaisi kunnolla ja tunnelma olisi katossa. Lisäksi olisi hienoa saada mitali I love me-pahvilaatikkoon kotona. Mitali, missä lukisi IRONMAN tai TERÄSMIES. Jumalauta nämä tekijät olisivat kovia juttuja, kun saapuu maaliin ihan kaikkensa antaneena!

Ajatukset Lanzarotella ja sen olosuhteissa


Ajatukset ovat Lanzarotella, kun suunnittelen harjoituksia. Kysyn Kaitsulta lisäohjeita ja vinkkejä, koska hänellä on jäätävän kova kokemus Lanzaroten kilpailuista ja valmentamisesta. Itse olen polkenut mielikuvaharjoituksina Lanzaroten ylämäkiä ja tasamaaosuuksia monet kerrat. Pitkillä pyörätreeneillä olen katsonut Lanzaroten Ironman kilpailuita monet kerrat. Ne mäet vaikuttavat järkyttävän jyrkiltä. Kiinnitin huomiota myös tuuleen.. palmut youtube pätkillä kertoivat kovasta tuulesta. Se, mikä ei näy videoilta on lämpö. Miten siihen valmistautuu Suomessa? Kyllä alkaa läski sulamaan kun, pääsen sinne muutaman kuukauden päästä. Odotan kyllä innolla ja jännityksellä. 

Lisää mäkiominaisuuksia sisäpyöräilyyn. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti